Aanbesteding Bendelaar Ravenstein van start

De ontwikkeling van nieuwbouwwijk Stationskwartier in Ravenstein is weer een stap dichterbij gekomen. De aanbesteding voor de ontwikkeling en realisatie van de Bendelaar, het deel van het Stationskwartier ten noorden van het spoor, is gestart. Met deze aanbesteding zoekt de gemeente Oss een ontwikkelaar die het deelgebied Bendelaar gaat ontwikkelen en realiseren. Het gaat daarbij om zowel de woningen als de openbare ruimte.

Wethouder Sidney van den Bergh: “De vraag naar geschikte woonruimte is groot, ook in Ravenstein. De komst van de nieuwbouwwijk wordt in het stadje en omgeving dan ook met open armen ontvangen. Zeker omdat de wijk op steenworp afstand van het station ligt en grenst aan het prachtige buitengebied van Ravenstein.” Het gehele Stationskwartier moet plaats bieden aan 330 woningen, van verschillende typen en prijsklassen. Daarvan komen er 190 in de Bendelaar.

Bestemmingsplan

De aanbesteding is een logische nieuwe stap in het ontwikkelproces. Eind 2023 presenteerde de gemeente het ontwerp bestemmingsplan. Verwachting is dat het uiteindelijke bestemmingsplan in december dit jaar wordt vastgesteld. Door de aanbesteding nu te starten, blijft de vaart in het ontwikkelproces. Dat is ook nodig, want om gebruik te kunnen maken van de toegekende Rijkssubsidies, moet de bouw van de 300e woning uiterlijk december 2030 zijn gestart. De gemeente kreeg de Rijkssubsidies voor de aanleg van een verbinding tussen de deelgebieden ten noorden en ten zuiden van het spoor.

Mooie opgave met veel facetten

De aanbesteding betreft een gecombineerde opgave. Naast het ontwikkelen en bouwen van maximaal 190 woningen, vragen we de ontwikkelende partij ook om de openbare ruimte te ontwerpen en in te richten. Het plangebied ligt op een gunstige locatie, aan de noordkant van het spoor, tegen het NS-station aan. Zoals aangegeven komt er een verbinding met het zuidelijk deel van de wijk en het station. De gemeente buigt zich nog over de vraag of dit een passerelle of een tunnel wordt. De voorkeur gaat uit naar een tunnel. Bij het ontwerp van de wijk zijn water en bodem leidend. Ook vraagt de gemeente aandacht voor de flora en fauna in het gebied.

Planning

Geïnteresseerden partijen kunnen tot 7 oktober a.s. aanmelden voor deelname. Meer informatie over deze aanbesteding is te vinden op TenderNed. Van de aangemelde partijen gaan er maximaal drie door naar de gunningsfase. De definitieve gunning vindt naar verwachting eind mei 2025 plaats.